Persona Doll - Ec-Pec Alapítvány

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Persona Doll

Tolerancia programAz osztálytársunk egy "baba"!

Vadonatúj gyakorlati eszköz áll a pedagógusok rendelkezésre, mellyel hatékonyan küzdhetnek a nebulókban lappangó előítéletek ellen. Az innováció hazai kifejlesztője és jogtulajdonosa az Ec-Pec Alapítvány.

A Magyarországon egyedülálló, Nagy-Britanniában kidolgozott módszer középpontjában egy életszerű baba a PERSONA DOLL áll. A baba csaknem gyermek nagyságú, a mai kornak megfelelően van felöltöztetve. A babát személyiségjegyekkel ruházzák fel, van kedvenc étele, színe, jó és rossz tulajdonságai. Előfordul, hogy baba kövér, szemüveges, roma vagy éppen ázsiai származású, de az is lehet, hogy borzasztó okos, vagy éppen mozgássérült.

A módszert leghatékonyabban a diszkrimináció vagy egyéb más okozta konfliktus kezelésére használják, elsősorban ovisok és alsó tagozatos gyermekek körében. A gyerekek a PERSONA DOLL használata során megértik, mi a méltányosság, megértik, mekkora fájdalmat okozhat az előítéletes viselkedés. Megtanulnak kiállni magukért, és azokért az emberekért, akik kénytelenek igazságtalanságokat elszenvedni. Megértik saját egyéniségüket, pozitívan tekintenek önmagukra és saját kulturális és családi hátterükre, észreveszik a köztük levő hasonlóságokat és különbségeket.

A pedagógus feladata, hogy a gyermekekkel megértesse, nem egy közönséges játékszerről van szó, hanem egy személyiségről. Éppen ezért nem szabad például dobálni, levetkőztetni babát, hiszen egymással sem teszik ezt, a másik engedélye nélkül.

A  PERSONA DOLL módszert  hamarosan akkreditált képzés keretében is elsajátíthatják az érdeklődők.

További információ a babákról: www.personadoll.eoldal.hu

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz